15 maart 2018 Paul Engel

Expeditie Piramides & Pannenkoeken blog #2: Flessenpost

Flessenpost: ontdekkingen in de ontmoeting tussen piramide en pannenkoek

In maart 2010 besluiten Linda Vosjan (bewoner-journalist), Stef Spigt (vertegenwoordiger van een coalitie van samenwerkingspartners) en ik (bewoner-organisatieadviseur) een borrel te organiseren voor leuke inwoners op het dan nog half afgebouwde IJburg, een nieuwbouwwijk bij Amsterdam. Het wordt een heugelijke soiree en wij besluiten de borrel voort te zetten. De reeks bijeenkomsten die volgen worden een hartslag in de wijk. Professionals, ondernemers en bewoners trekken gelijkwaardig op om dit groeiende deel van de stad mooier, duurzamer en veiliger te maken. De hartslag krijgt de naam IJburgDroomt-IJburgDoet mee. Na 25 avonden en 8 jaar serieus plezier maken komen wij tot de conclusie dat het genoeg is geweest. Niet omdat de fut eruit is maar omdat de wijk af is. IJDIJD zoals wij het zijn gaan noemen, heeft zijn functie gehad.

De gemeente, met wie wij als bewoners nauw hebben samengewerkt, laat dit niet onopgemerkt aan zich voorbijgaan. Men nodigt het organiserend comité uit voor een “learning dinner”: wat heeft de samenwerking tussen tussen overheid en samenleving, piramide en pannenkoek, voor alle betrokkenen betekend? Bij deze zeven opmerkelijke ontdekkingen.

1.Verleggen van de wij-zij grens

“Wij zijn anders naar elkaar gaan kijken. Actieve burgers en sociaal ondernemers zijn niet altijd veeleisende, subsidiejagende activisten en ambtenaren en bestuurders zijn niet per definitie dove bureaucraten die zich verschuilen achter regels of hun eigen wil doordrukken.”

Als je elkaar leert kennen ontstaat er vertrouwen, ontdekt je gezamenlijkheid en verschuift de wij-zij grens in de relatie.

2. Ruimte voor persoonlijke groei

“Als ambtenaar wilde ik leren hoe ik echt met bewoners zou kunnen samenwerken. Ik hoorde dat het op IJburg kon en heb daarom bewust naar deze wijk gesolliciteerd.”

“Ik wilde ontdekken wat ik als inwoner met mijn talent en passie voor mijn stad kon doen”.

Ik heb er geen idee van gehad dat de ontmoeting tussen piramide en pannenkoek van betekenis is geweest voor de persoonlijke ontwikkeling van zowel bewoners als professionals.

3. Olievlekwerking

“Ik werd als gebiedsmakelaar geïnspireerd. Die inspiratie kon ik overbrengen op mijn team. Ons team heeft weer andere gebiedsteams in het stadsdeel aangestoken en nu doen wij ons best op collega’s in de centrale stad mee te nemen”.

Ik wist niet dat het lef tonen dat op IJburg zo vanzelfsprekend is geworden, in ambtelijke kringen een exportproduct zou kunnen worden.

4. Ondanks de plannen wordt het een succes

“De klassieke ontmoeting tussen overheid en burgers vindt plaats via plannen. De overheid presenteert op inspraakavonden uitgewerkte ontwerpen; initiatiefnemers laten in projectplannen wat ze willen. De kracht van IJburgDroomt is dat wij elkaar ontmoet hebben zonder al dat papierwerk.”

Ideeën ontsproten aan verlangen, frustratie of verontwaardiging en werden omgezet in actie. We laten ons leiden door “sense and respond”, door wat zich in het moment aandient.

5. Magneet boven de wijk

“Wat een talent zit er in deze wijk!”

De IJDIJD-bijeenkomsten hebben een ongelofelijke aantrekkingskracht op talentvolle en gepassioneerde mensen.

“Ik heb gehoord dat dit leuke bijeenkomsten zijn. Ik heb zelf wat ideeën, daarom loop ik nu binnen en ik heb voor he gemak ook maar mijn buurvrouw meegenomen.”

Er zijn veel mensen die zo met ons in contact kwamen.

6. Ontdek-je-plekje

Samenwerking in netwerkstructuren ontstaat niet alleen rond best-persons maar ook rond best-places. De IJDIJD-avonden werden op wisselende locaties gehouden. Daardoor hebben wij organisaties, groepen en gebouwen leren kennen.

“Nooit geweten dat er in dat pand een zwembad zat. Of dat wij een reclamebureau hebben waar het logo van Bavaria-bier is ontworpen.”

IJDIJD is dus ook een buurtgids geweest.

7. Wees onvoorzichtig en daag elkaar uit

“Mijn wens aan jullie als bewoners? Blijf duwen, trekken en roepen aan de poort van de overheid. Wij hebben jullie hard nodig om het ambtelijk apparaat in beweging te houden.”

“Hebben jullie enig idee hoeveel jullie aanmoediging als professionals of bestuur voor ons als initiatiefnemers waard is? Soms meer dan geld!”

Het feit dat wij elkaar in de piramide en pannenkoek hebben uitgedaagd brengt veel te weeg. Het stimuleert als je hoort dat je op de goede weg bent of je initiatief er wezenlijk toe doet. Een persoonlijke bemoediging kan meer waard zijn dan een zielloze subsidie.

Tot slot: flessenpost

Is alles een succes geweest? Natuurlijk niet. Er zijn ook dromen die niet in verwezenlijkt zijn en er zijn werkjes blijven liggen. Onze wensen voor de toekomst hebben wij gevangen in een fles met post die wij een symbolische zee hebben gegooid. Ze wordt overgedragen aan het team dat verantwoordelijk is voor de realisatie van IJburg III. We zijn benieuwd welke ondernemende burger of professional haar over drie jaar uit de la gaat trekken. Wij hopen in ieder geval dat zij met opbouwen van de volgende eilanden net zoveel plezier beleven als wij hebben gehad met opbouwen van de onze!

 

Met dank aan de bestuurders en gebiedsprofessionals van de gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, alle kernteamleden die IJburgDroomt hebben helpen organiseren en begeleiden, en natuurlijk, aan alle initiatiefnemers die met hun creativiteit, doorzettingsvermogen en tomeloze energie hebben bijgedragen aan de groei van een prachtig stukje nieuw Amsterdam.

Tagged: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *