Willem van Spijker
Veranderen | Onderstroom | Verhalen
Veranderen vindt vaak aan de oppervlakte plaats. Als het verplaatsen van een takje in een stromende rivier. We prutsen vaak met onze hele aandacht aan het takje, datgene wat we nú willen bereiken. Maar de onderstromen zijn net zo belangrijk. Daar zit de mogelijke, wezenlijke verandering. Werken aan de onderstromen biedt ruimte voor anders handelen. Present zijn is hiervoor wezenlijk: weten waar jouw hart zit op dit moment, waar de beweging op dat moment zit, en weten waar jouw hart zit op dat moment. Die twee kun je verbinden.
Mijn achtergrond
Van oorsprong ben ik historicus, het gaat voor mij altijd over verhalen. Over betekenis geven met mensen, met elkaar vertellen wat er gebeurt en kan gebeuren. Over hoe het was en niet meer gaat zijn. Alle transities zijn vol van verhalen en rituelen. Daar waar het ingewikkeld is, maken we er een verhaal en ritueel van. Dat moet je eren.
Voor V4N begeleid ik strategische veranderprocessen binnen en tussen organisaties, wisselend van rol als adviseur, projectleider en verandermanager. Ik houd van concrete resultaten en onconventionele manieren van organiseren. Ik werkte eerder bij de gemeente Amsterdam en als senior manager bij de overheidsgroep van KPMG Consulting. Over mijn werkervaringen schrijf ik boeken en essays: Met Ruud
Voigt schreef ik het boek ‘Spelen met Betekenis’, verhalen over succesvol veranderen bij de overheid, en met Pieter Tops en Frank van Erkel over Nieuw Publiek Werken.
Mijn mooiste moment
Mijn mooiste momenten zijn anekdotes, zoals die over een huurster van een woningbouwvereniging die sliep met een incontinent varken van twee meter. Ze kon het varken maar niet weg doen. Het dier was het enige in haar leven waar ze van hield. En ja, hoe moest dat dan?
Wat anderen over mij zeggen
“Willem is echt Willem. Die moet je leren kennen. En geniet van z’n verhalen!”
Mijn fascinatie
Ik vind het fascinerend om in totaal verschillende werelden mee te lopen en verschillende biotopen te ervaren. Het is belangrijk om die ervaringen met mensen te delen, je eigen verhaal te delen en andere verhalen te horen. Anders stikken we in ons eigen gelijk.